Vers

Vers

Meest recente blogs

Gemaaid

Het kunstproject 'Gemaaid' van beeldend kunstenaar Merijn Vrij is nu te zien op twee buitenlocaties en een huis-expositieruimte. Dit project maakt deel uit van de kunstroute 'Grensloos Kunst Verkennen' (GKV 2024) op de grens van Overijssel en Drenthe, in IJhorst en De Wijk. Merij...

Continue reading
 • Alles
 • Entrepreneurship
 • Film
 • Life
 • Photography

Over grenzen 2.0

Etiam in nulla arcu, ut vehicula velit. Vivamus dapibus rutrum mi ut aliquam. In hac habitasse platea dictumst. Integer sagittis neque a tortor tempor in porta sem vulputate. Donec varius felis fermentum nisl imperdiet at molestie purus porta… Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore […]

Made in Italy

Opdrachten uitvoeren in Italië, wie wil het niet? De natuur, de cultuur en de mensen geven het land een grote aantrekkingskracht. Daarnaast ligt het op steenworp afstand. Bij deze een beknopte how-to, met veel mooie plaatjes, over hoe wij in Italië zijn beland. Begin bij jouw portfolio en doe nooit iets gratis Vanaf het moment [...]

Promotie-reportages

Na lang hard werken, veel onderzoek doen en schrijven, is het dan zover: je promoveert tot doctor! Als promovendus schrijf je een proefschrift, welke je daarna mooi inbindt tot een boekje, aan de universiteit onder de supervisie van een hoogleraar die je gedurende het hele proces begeleidt. Vervolgens bereid je de verdediging van je dissertatie […]

Wat ik doe en wat ik deed

Wie is Sjoerd?

Dreamer, geek, creator.

Sjoerd Banga op Rhodos aan het filmen

Sjoerd Banga

Getrokken uit de klei van Noord-oost Friesland

In mijn tienerjaren wist ik het al: ik ga iets met computers of film doen. Het digitale tijdperk was nog niet begonnen en zo ben ik in de it gerold. Een geweldige periode, waarin mijn nieuwsgierigheid over hoe dingen werken in overvloed werd bevredigd. Film was een hobby en daarbij kwam enige technische kennis erg goed van pas. Het bedrijf waar ik werkte bleef maar groeien. De afdeling it bestond inmiddels uit honderden personeelleden en geleidelijk verdween het contact met de klant; degene voor wie je al die mooie systemen voorzag van handige tools. Het werk werd daardoor abstracter en abstracter.

Al die jaren bleef mijn liefde voor film bestaan en dankzij al die uren filmen en monteren met mijn broer leerde ik hoe je een verhaal vertelt. Camera’s werden digitaal en kort daarna besloot ik mijn baan op te zeggen. De reden hiervoor was niet financieel, maar om een ​​kans te krijgen om weer met mensen en hun verhalen bezig te zijn. Een paar jaar later ben ik ook begonnen met fotografie en nog een paar jaar later pakte ik het bouwen van websites op. Gedurende deze tijd besefte ik dat ik verhalen kon vertellen. Niet alleen de mijne, maar ook de verhalen van andere mensen. Wat hen beweegt en waarom ze doen wat ze doen.

Het is alweer tien jaar geleden dat ik mij it-carrière van vijftien jaar achter mij heb gelaten. Nu is het 2017. Het jaar waarin ik vijftig werd, het jaar waarin ik tien jaar ondernemer ben en het jaar dat ik twintig jaar samenwoon met mijn partner Erika.

Wat ik doe en wat ik deed

Resumé

Waar ik mij professioneel mee bezig houd en heb gehouden.

Up North

2013-heden

Werk met karakter

Up North is een visueel communicatiebureau. Wij verzorgen complete producties op het gebied van filmfotografiegrafisch ontwerp en webdesign. Onderbouwd met een goed concept en te plaatsen binnen een bredere communicatiecampagne. Vanuit onze thuisbasis Meppel opereren wij door het hele land en ver daar buiten. www.upnorthmedia.nl

Studio 78A

2016-heden

Geen standaard plaatjes maar ervaringen, buitengewoon in beeld gebracht.

Fotografie gaat over identiteit: wie je bent. De identiteit van jou, de identiteit van ons en de identiteit van degene die de foto bekijkt. Het contact met mensen vinden wij erg belangrijk. Dit zie je terug in de foto's. Wij leggen je vast zoals je écht bent en zoeken de grenzen op. Bij ons ben je verzekerd van bijzondere foto's, gemaakt met veel gevoel. Doordat er bij iedere fotoshoot weer opnieuw wordt nagedacht over bijzondere locaties, speciale concepten en nieuwe invalshoeken, zijn jouw foto's altijd uniek. www.78a.nl

Banganimation

2007 - heden

We love to shoot you

Al meer dan 12½ jaar maken wij trouwreportages in binnen- en buitenland. Dit doen wij op een manier die tijdloos is, persoonlijk en ongeregisseerd. Wij zijn namelijk van mening dat je deze speciale dag later weer wil ervaren zoals die écht was. banganimation.nl

Achmea

2001-2006

Technical infrastructure designer

Analyse van de informatiebehoefte het ontwerpen, plannen en implementeren van ontwerpen op het gebied van de technische infrastructuur. Met als voornaamste aandachtsgebieden: Storage & back-up, Capacity & Contingency, Unix en Outputverwerking.

IT geeky stuff

1995-2001

Systeembeheerder en programmeur

Verschillende 'nerdy' functies zoals systeembeheerder op mid-range en mainframe systemen zoals IBM RS/6000, AIX, Unisys Mainframe en Unisys Unix.

Wat mij boeit

Interesses

Waar ik eindeloos over door kan kletsen.

 • Idea development
 • Filming
 • Post production
 • Marketing

Film

Ongeacht hoe mooi ik fotografie vind, het wordt toch overtroffen door een goed in elkaar gezette film. Verander de volgorde van de shots en je hebt een totaal verschillende boodschap. Daarnaast heeft film audio, het medium dat je nóg directer bereikt dan beeld. Samen met mijn collega's bij Up North maak ik documentaries en commerciële films. In een film kun je het complete verhaal vertellen over jou en je organisatie. Aan de hand van welgekozen beeld laten we op een originele manier zien wat en waarom jullie de dingen doen zoals jullie die doen. Zo maken we filmproducties boordevol karakter.

Naast mijn werk bij Up North heb ik mijn eigen (gecrowdfunde) projecten over onderwerpen die dicht bij mij staan of waarvan ik vind dat het belangrijk is om daarover te vertellen.

 • Documentary
 • Commercial
 • Glamour
€150 / hour

Fotografie

Mijn liefde voor fotografie komt voort uit ons filmwerk en die projecten hebben ook een grote invloed op de manier hoe ik fotografeer. Mijn stijl is persoonlijk en écht; ik wil dat je jezelf terugziet in de foto. Daarnaast experimenteer ik ook graag, maar ook daarbij gaat het om de ervaring en de funfactor. Commercieel werk doe ik voor Banganimation, Studio 78A en Up North. Onze studio in Meppel is het beginpunt van vele creatieve fotoshoots.

 • Branding and Marketing
 • Professional life
 • Being meaningful

Ondernemerschap

Het ondernemerschap geeft je vrijheid, maar beteugelt je tegelijkertijd. Vrijheid heeft mij altijd veel creativiteit en besef van verantwoordelijkheid gegeven. Dit was het geval bij mijn werkgever in de it totdat die organisatie te groot werd. Om mijn creativiteit weer terug te krijgen heb ik toen besloten om voor mijzelf te beginnen. Mijn it-achtergrond komt nu erg goed van pas doordat film, internet en andere media meer en meer digitaal werden en door elkaar heen zijn gaan lopen. Ik voltooide de opleiding tot Multimedia Engineer aan het College of Multimedia in Amsterdam met uitmuntende resultaten. Vervolgens startte ik met Banganimation, vervolgens Up North en Studio 78A. Hierin kan ik mijn liefde voor zowel film als nieuwe media kwijt.

 • Boardgames
 • Videogames

Gaming

Sinds mijn tienerjaren speel ik bordspellen en videogames. Na een zwart-witte Pong-machine en andere prehistorische waar kochten mijn broer en ik onze Atari 2600 in 1981, gebundeld met het spel Asteroids. Onze bordspelavonturen begonnen met het spelen van Risk met vrienden, maar begonnen echt nadat we op de serieuzere spellen zoals Axis & Allies waren gestuit. De meer complexe bordspellen gaan vooral over strategie, diplomatie en een beetje geluk. Net zoals het echte leven.

De videogames en bordspellen werden opgeslagen zodra het weer ons toeliet om weer buiten te gaan spelen. In de winter was het weer game-tijd.

Ik had al geruime tijd geen videospelletjes meer gespeeld totdat we een Playstation 4 in onze studio installeerden voor wat lekkere ontspanning. De laatste jaren ben ik erg geïnteresseerd in het meeslepende effect van videogames en het sociale aspect. Ik ontmoette zelfs enkele gamers in het echt in verschillende landen en kwam ook in contact met game-ontwikkelaars. Dit heeft me er zelfs toe gebracht daar een documentaire over te maken. Boardgaming doen we een keer per maand met een groep vrienden, ook in onze studio.

 • Passie
 • Nieuwgierigheid

Leven

Its the not the Destination, It's the journey.
Een quote waar ik achter sta. Het avontuur zit hem volgens mij in de reis naar het doel. In opdrachten, in projecten, bij het winnen van een liefdesgunst, … Waardevolle herinneringen gaan juist over de kleine dingen in het leven. Zelden over de hoogtepunten zelf. Een overwinning krijgt waarde door de weg ernaartoe. Zo heb ik onlangs een opdracht mogen doen in het gebied waar ik ben opgegroeid. Noordoost-Friesland. De klei, het wad. De foto's zijn prachtig geworden. Wat mij er vooral van bijblijft zijn de ritten en wandelingen om op de locatie te komen voor het perfecte plaatje. Mij gaat het om het ervaren, het zién van die momenten. Dat geldt in het leven en in het vak. Dat maakt het belangrijk zo nu en dan stil te staan bij waar je mee bezig bent en bij wat dit betekent voor jezelf en voor anderen. Veel van onze klanten worden ook vrienden die het vaak nog meer hebben over de ervaring van hun fotoshoot dan over de foto's zelf.

Wil je het ergens met mij over hebben ?